Шестте признака за добро лого

Изработка на уеб сайт, лого дизайн.

Шестте признака за добро лого

Има доста признаци по които да разпознаем добрата изработка на лого и в тази статия ще ви запознаем с основните белези и правила по които и непрофесионалното око ще може да разграничи едно некачественото от качествено лого. За ваше по-голямо удобство сме разделили статията на шест части катто сме подбрали основните правила, които трябва да знаете и сме го обяснили по максимално разбираем начин.

И така, нека започнем:

1. Лого с добра типография
Едно от първите неща, които правят впечатление при дизайна на лого е типографията. Или с други думи – избраният шрифт, бил той готов серифен, санс серифен или специално изработен. Едно хубаво лого винаги има добра типография. Какво значи както това? В следващите няколко реда ще ви покажем.

Типографията е другото име на т.нар. шрифт, или как е изписан текста от логото ви. Качественият шрифт е равномерен, като между буквите разстоянието е равно и думата изглежда цяла, а не накъсана. Това може да разберете дали е направено правилно като присвиете очи (мижейки) и се вгледате в текста. Ако думата изглежда разпокъсана – то работата не е свършена като хората.

Ето и визуален пример:

изработка на лого, качествено лого, лого дизайн


2. Правилно подбрани шрифтове

Друг важен белег по който да разпознаете хубавия лого дизайн е правилно подбрания шрифт.

Да речем, че сте собственик на изискан ресторант или хотел и желаете и искате да поръчате изработка на лого. Какъв според вас трябва да бъде правилния шрифт, който ще се използва? Нека ви помогнем – серифен, висок и среден на дебелина шрифт, който да излъчва лукс, финес и да оставя в клиентите ви подсъзнателното чувство, че са дошли на правилното място! Получавайки нещо, което визуално не кумуникира с продукта, който предлагате, то вие със сигурност повече ще навредите на бизнеса си отколкото да му помогнете!

изработка на лого, качествено лого, лого дизайн


3. Добре подбраните цветове

Това е нещо, което и малките деца го знаят, но ние все пак да си кажем.

Правилно подбраните цветове.. мда.. Едно малко дете винаги ще нарисува небето в синята гама, огъня в жълто-червената, а природата в зелено. Казано по друг начин – цветовете избрани за вашето лого подсъзнателно повлияват на потребителя и сам по себе си всеки цвят означава нещо. Цветът изпраща съобщение до потребителя и то в никакъв случай не трябва да противоречи на съобщението, което изпраща подбрания шрифт, защото се получава оксиморон. Например червените знаци означават забрана, жълтите сигнализират за повишено внмание и ако искате да доставите правилното съобщение на потребителя, то в никакъв случай не може знак за внимание например да го нарисувате в зелен цвят. Има цяла наука наречена психология на цветовете, но за това ще отделим време друг път.

изработка на лого, качествено лого, лого дизайн


4. Едно хубаво лого винаги има символика

Казано по-друг начин – два добре изглеждащи квадрата с текст до тях не означават хубаво лого и добър финален резултат! Добрите продукти имат скрито послание в тях. Послание свързано с тяхната история, с тяхната продукция, с тяхното местонахождение и т.н. При някои лога символиката е заложена така, че още с пръв поглед да я усетите, при други е „заровена“ малко по-дълбоко и трябва да сте запознати да речем с историята на компанията чието лого гледате.

Ето за пример логото на компанията за доставки и логистика FedEx. То е максимално изчистено и лесно за разпознаване, а дали случайно или пък не – символиката със стрелката съвпада перфектно с това, което вършат.

изработка на лого, качествено лого, лого дизайн


5. Баланс така, че погледът да пада на правилното място.

Петият признак върху, който ще обърнем внимание е балансът. Едно качествено лого е винаги добре балансирано. То е като една везна при която от двете й страни има поставени еднакви тежести и тя стои равномерно. В първия момент, в който поставите малко повече тежест от едната страна и не компенсирате от другата, тя ще се наклони, та чак може и да се обърне, а това ще дразни окото ви. С хилядите години еволюция, човешкият мозък е свикнал да търси симетрия и баланс във всичко. Всичко несиметрично и неравномерно автоматично бива възприето от мозъка на човек като неправилно и в най-лошия случай – грозно.

Така, че запомнете: хубавото лого гали окото, а не го дразни! При хубавия лого дизайн вашето око ще прочете равномерно информацията без да шава и да се фокусира автоматично на неправилните места.

изработка на лого, качествено лого, лого дизайн


6. Следване на KISS принципа

Сега вероятно ще се запитате „На тия пък какви целувки са им в главата??“
Няма да си говорим за целувки обаче. KISS принципа е един от най-популярните не само в лого дизайна, а и като цяло във всичко създадено от човек. KISS означава „Keep It Simple, Stupid” – или с други думи: каквото и да правите, нека то бъде максимално опростено и изчистено. Така е много по-лесно да се запомни, а това, което лесно се запомня трудно се забравя и съответно бързо става популярно.

Едни от най-известните брандове по света имат максимално опростени лога с дълбока символика свързана с тяхната история или продукта, който предлагат. Като пример вижте на логата на Audi, Nike, FedEx, Ebay, Google, McDonalds и куп други.

изработка на лого, качествено лого, лого дизайн

Примерите, които ви дадохме с тези марки не важат само за KISS принципа, а в тях ще откриете всички белези на един качествен лого дизайн. Ако продуктът, който сте получили отговаря също на всичко написано по-горе, то той почти сигурно е висококачествен и може да сте доволни. Ако не – не се разочаровайте, изпратете ни заявка за лого дизайн тук и ние ще се заемем!